Beste BVT leden,

Ook langs deze weg willen we u een sportief en gezond 2024 wensen. Het gaat een bijzonder jaar worden, zeker voor onze bowlingvereniging.

Er gaat namelijk iets veranderen bij Dolfijn. In de zomer zullen de huidige machines worden vervangen door de nieuwste generatie pinsetters met string technologie.

Vanaf het prille begin heeft bowling steeds te maken gehad met vernieuwing en innovatie. Zo werd er vroeger op houten banen gespeeld, zonder de nu bekende dots en arrows. Deze werden pas later toegevoegd. Weer later kwam de introductie van kunststof banen. En ook op het gebied van bowlingballen is er in de loop der jaren veel veranderd, van een houten bal met twee gaten, via rubber en plastic naar (reactive) urethaan. Een nieuwe moderne pinsetter is de techniek van de toekomst, en Dolfijn gaat komend jaar investeren in de toekomst met de aanschaf van nieuwe machines.

We hebben met de huidige machines te maken met (vaak kleine) storingen. Pins die wegvallen, ballen die achter blijven hangen. Het heeft te maken met het vertrek van de vaste monteur bij Dolfijn, en een full time vervanger is moeilijk te vinden. Met nieuwe pinsetters zou het aantal storingen drastisch moeten verminderen, en mocht er een keer iets mis gaan dan is het eenvoudig te verhelpen.

In de zomer zullen de huidige machines worden vervangen door de nieuwste generatie pinsetters met string technologie. De voordelen zijn gigantisch.

  • Minder storingen
  • Eenvoudiger en goedkoper in onderhoud
  • Lager stroomverbruik
  • De machines zijn stiller

Hoe de bowlingervaring voor onze leden zal zijn is natuurlijk nog even afwachten, maar de pinsetters die worden geïnstalleerd zijn voorzien van een speciale ‘sport-modus’ waarbij de pinfall van een freefall pinsetter zo goed als mogelijk wordt benaderd. Deze stand zal worden gebruikt tijdens onze leagues en toernooien. Voor open bowling kunnen de banen in een normale, snellere modus worden gezet.
Verder zal er voor onze leagues niet veel veranderen. We blijven spelen op dezelfde banen, en de oliepatronen blijven hoogscorend.

Tot slot zal er tegelijk met het vervangen van de machines nog iets spectaculairs verschijnen bij Dolfijn. Maar daarover later meer! We zijn erg blij dat de familie Dol blijft investeren in ons fijne bowlinghuis!